Palmojádrový tuk

Dobrý den,

máme malé děti, není reálné se zcela vyhnout nákupu cukrovinek, i když se snažíme jen v co nejmenším množství.
Je vůbec možné dnes najít nějaký oplatek nebo sušenku, které neobsahují palmový (palmojádrový, kokosový…) olej a nějakou cukrovinku, kde je UVEDEN obsah transkyselin?? V poslední době mění výrobci obaly, (vč. Tatranky Opavia, kde také změnili receptury k horšímu) , všude jsou exotické oleje, jimž se z mnoha důvodů výživových i ekologických snažíme vyhnout a obsah transkyselin neuvádí snad nikdo…

Proč se nikdo z odborníků na zdravou výživu tomuto nevěnuje nebo proč o těchto nenápadných, ale významných změnách ve složeních oblíbených výrobků není slyšet?

Můžete prosím poradit kvalitního výrobce?

děkuji

Dobrý den,

Máte pravdu. Výrobci stále častěji používají tuky z tropických rostlin, protože jsou levné a mají výhodné tzv. „funkční vlastnosti“, tzn. že vyhovují pro výrobu jejich výrobků. Do určité míry se dá podle údajů na etiketě vybrat z hlediska výživového příznivější výrobek. U většiny výrobků je uvedeno nutriční (výživové) složení. Vybírat bychom měli výrobky, kde je obsah nasycených mastných kyselin co nejnižší. Obsah trans mastných kyyselin se již od loňského prosince uvádět nesmí. Určitou informaci o jejich přítomnosti lze získat ze surovinového složení (jejich přítomnost signalizuje složka částečně ztužený rostlinný tuk). Lépe je konzumovat výrobky bez polev (čokoládových, kakaových, jogurtových aj.), protože hlavně polevy (pokud nejsou označeny jako čokoláda) obsahují nevhodné tuky.
Odborníci o těchto změnách vědí, ale z hlediska technologického je věc složitá a obchod žádá především levné potraviny.

S pozdravem
Jana Dostálová