Poradna - Školní stravování

Může kuchařka připravovat brambory den dopředu?

Dobrý den,
je možné aby jídelníček pro předškolní děti a děti 1. stupně základní školy (společná kuchyně) obsahoval jídla z polotovarů např. obalovaní dinosauři, kapustové karbanátky zmražené, zmražené čevapčiči apod.?

Další dotaz: Může kuchařka připravovat brambory den dopředu?

Děkuji za odpověď

Marta

Dobrý den, školní jídelny samozřejmě mohou používat polotovary a pohotové potraviny. Nic tomu nebrání, protože tyto výrobky splňují všechny normy, jinak by nemohly být vůbec na našem trhu. Navíc mražené výrobky jsou vhodné, a to z několika důvodů:

 

* Některé výrobky jsou určeny přímo pro děti

 

* Mohou zpestřovat jídelní lístek celoročně

 

* Jsou šetrně zpracovány, a ve většině případů obsahují jen malé množství přídatných látek, všechny samozřejmé povolené pro děti

 

* Některé výrobky nejsou kuchyně schopné připravit – ať už kvůli technologii nebo nedostatku pracovních sil

 

* Obalené mražené výrobky mají tu výhodu, že se mohou připravovat v troubě nebo konvektomatu bez dalšího přidání tuku, tedy mnohem vhodněji pro děti, to výrobky obalené v kuchyni většinou neumožňují, smaží se na tuku

 

* Při používání polotovarů je rozhodující cena – jestliže je tento připravený výrobek cenově srovnatelný s vlastní výrobou, je vhodné ho použít. Při současném nízkém počtu pracovníků ve školních jídelnách mají potom kuchařky čas věnovat se přípravě například čerstvých zeleninových salátů

 

* Používání polotovarů by mělo být v rovnováze s přísunem čerstvých potravin, tedy aby některé cenově vyšší polotovary neodčerpávaly prostředky na čerstvé potraviny.

 

Co se týká brambor, je jasné, že ty se nesmí připravovat den dopředu.  Nevím, jak jste přišla na to, že se ve vaší školní jídelně něco podobného děje, tuto informaci může znát jen pracovník kuchyně nebo kontrolní orgán, pokud tuto skutečnost zjistí. Ale pokud máte tuto informaci ověřenou, a toto se ve vaší jídelně stává, je třeba okamžitě tuto praxi zakázat. Jsou na to přísné hygienické normy, které nepovolují přípravu pokrmů dopředu (až na výjimky např. namáčení luštěnin). Z brambor, i když budou správně hygienicky uskladněné, se velmi rychle ztrácí vitamín C, a proto jsou druhý den naprosto bezcenné z hlediska výživy. Jedná-li se o malou školní jídelnu, kde tuto nepřípustnou praxi provozují kvůli nedostatku pracovních sil, je jediným řešením (tedy kromě navýšení počtu pracovníků) odebírat loupané brambory, které mohou tento problém vyřešit.

 

Bc. Alena Strosserová