Poradna - Hygiena potravin

Mohu zbavit jídlo za studena choroboplodných zárodků?

Mohu zbavit jídlo, které připravuji v Indii za studena, choroboplodných zárodků např. pomocí trochy alkoholu či něčeho podobného?
Příklad: Sojová majonéza z rozmixovaného tofu s olejem, nevařeného koupené v obchodě pro přípravu sojonézy. Jak mohu toto jídlo ošetřit?

Děkuji Vám předem za odpověd

Pokud se chceme vyhnout riziku onemocnění, které by mělo svoji příčinu v konzumované potravině, pokrmu či nápoji musí být splněny některé základní požadavky. Potravina, která bude konzumována, musí být známého původu a mít vlastnosti, které jsou charakteristické pro její bezchybnou jakost včetně zdravotní nezávadnosti. Pokud potravinu dále upravujeme, musíme dbát během celé přípravy až po její podání v podobě pokrmu, aby nedošlo k jakékoliv její kontaminaci nebo zhoršení její vlastností například porušením teplotního řetězce. Pokrmy, které mají být zdravotně nezávadné, jsou v naprosté většině ošetřeny teplem různými způsoby zahřátí, včetně tepelně opracovaných potravinářských výrobků určených k přímé spotřebě.

 

Jídlo, které uvádíte jako příklad je nesporně pokrmem studené kuchyně.  Pokrmy studené kuchyně vyžadují, aby potraviny, z kterých se připravují, byly před zpracováním vychlazeny a připravovány v hygienických podmínkách, to znamená dbát na čistotu pracovních pomůcek, náčiní, nádobí, porcovacích desek i osobní hygienu, zejména čistou rukou osoby, která pokrm studené kuchyně připravuje. Tím zajistím, že nedojde k dodatečné mikrobiální kontaminaci, použití jakéhokoliv dezinfekčního prostředku k likvidaci patogenních mikrobů, např. přidáním alkoholu není možné, bylo by zcela neúčinné. Konkrétně dezinfekční působení alkoholu je nejúčinnější při jeho 70% koncentraci a té přidáním do jakéhokoliv pokrmu nelze dosáhnout. Kromě toho při přítomnosti organických látek (v našem případě jsou to součásti pokrmu) ztrácí alkohol svoji dezinfekční účinnost.

 

MVDr. P. Otoupal