AktualityAktuální akce SPV

Konference Školní stravování 2019

Konference Školní stravování 2019

Pořadatel:
Společnost pro výživu, z.s.
organizačně zajišťuje
výživaservis s.r.o.

Pod záštitou MŠMT

MŠMT

Termín akce:
21. května a 22. května 2019

Místo konání:
Pardubice
kongresové centrum Paláce Atrium (www.ccafi.cz)
Masarykovo nám. 2799, Pardubice

Ubytování:
Hotel LABE
Masarykovo nám. 2633, Pardubice

Tématem letošní konference je legislativní, zdravotní a nutriční problematika ve školním stravování.
Na konferenci navazuje samostatný seminář na téma: Mýty, hoaxy a poplašné zprávy ve výživě, který je určen široké veřejnosti.
V rámci konference se můžete zúčastnit soutěžní ankety s losováním o ceny.

Akce je garantovaná Českou asociací sester.

Česká asociace sester

Organizační pokyny

  • Vložné na dvoudenní konferenci je 2.250 vč. DPH. Pro členy Společnosti pro výživu platí zvýhodněné vložné 2.010 Kč vč. DPH.
    Vložné zahrnuje organizační a režijní náklady.
  • Ubytování je v hotelu Labe.
    • Cena lůžka za 1 noc ve  dvoulůžkovém pokoji činí 590 Kč  vč. DPH, včetně snídaně.
    • Cena lůžka za 1 noc v  jednolůžkovém pokoji činí 1.040 Kč  vč. DPH, včetně snídaně.
  • Stravování je individuální. Je možné si objednat oběd či večeři: cena 1 jídla činí 180 Kč vč. DPH. Případné požadavky na dietu uveďte do poznámky v přihlášce.

 

Jste-li členem SPV a chcete uplatnit slevu na vložné, vyberte v objednávce vložné platné pro členy SPV.
Členem SPV se stáváte a nárok na slevu získáváte po splnění všech podmínek členství.

 

On-line přihláška

Program konference

I. den – Úterý 21. 5. 2019 10.00 – 17.30 hodin

10.00 – 10.10
Zahájení konference – MUDr. Petr Tláskal, CSc. (předseda Společnosti pro výživu)

10.10 – 10.30
Současnost a budoucnost školního stravování – Mgr. Vít Krčál (MŠMT ČR)

10.30 – 11.00
Bezpečnost práce ve školských stravovacích zařízeních – Mgr. Eva Dvořáčková (ČMOS Praha)

11.00 – 11.30
DPH ve školních jídelnách – Ing. Pavel Fencl (VIS Plzeň)

11.30 – 11.50
Kontrolní činnost České školní inspekce ve školních jídelnách – Ing. Renata Skutková (Česká školní inspekce)

11.50 – 12.30
Diskuse k I. bloku přednášek, prezentace vystavovatelů

12.30 – 13.30
Přestávka na oběd

13.30 – 13.50
Pracovní právo ve školním stravování – Ing. Petra Zukalová (KÚ Jihomoravského kraje)

13.50 – 14.20
Školní obědy vyžadují aktualizaci hodnocení i výživových norem, jinak se situace nezlepší – prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., RNDr. Irena Řehůřková, Ph.D., a kol. (Státní zdravotní ústav Brno)

14.20 – 14.50
Loga a známky kvality na potravinách v ČR, co nám garantují a jak se v nich vyznat – Ing. Jan Pivoňka, CSc. (VŠCHT Praha)

14.50 – 15.20
Reformulace potravin, jaký má smysl – RNDr. Magdalena Hrabcová, Ph.D., Mgr. Markéta Chýlková (Potravinářská komora ČR)

15.20 – 16.00
Diskuse k II. bloku přednášek, přestávka

16.00 – 16.20
Zdravotní aspekty dětské obezity – MUDr. Bohuslav Procházka (OSPDL)

16.20 – 16.40
Vliv výživy na rozvoj obezity v různých fázích vývoje dítěte – MUDr. Petr Tláskal, CSc. (předseda Společnosti pro výživu)

16.40 – 17.00
Psychologický přístup k výživě obézního dítěte – Mgr. Jana Divoká (STOB)

17.00 – 17.20
50 odstínů špeků aneb přístup k léčbě obézních dětí v Dětské léčebně Křetín – MUDr. Kateřina Bednaříková, Markéta Bednaříková, Dis., Mgr.Jarmila Prudíková JDL (Dětská léčebna Křetín)

17.20 – 17.30
Diskuse k III. bloku přednášek, odevzdání anketních lístků, ukončení prvního dne konference

II. den – Středa 22. května 2019 9.00 do 15.00 hodin

9.00 – 9.30
Potenciální mikrobiologické riziko přípravy potravin pro školní stravování – Ing. Eva Šviráková Ph.D. (VŠCHT Praha)

9.30 – 9.50
Aditiva v potravinách – prof. Ing. Jana Dostálová CSc. (VŠCHT Praha)

9.50 – 10.20
Byliny, koření a jejich využití ve školním stravování – Eva Elvíra Chocenská (Thomayerova nemocnice)

10.20 – 10.40
Polotovary a pokrmy z klíčených luštěnin – Ing. Milan Houška, CSc., Ing. Pavla Novotná (VÚPP Praha), Ing. Natálie Pečenková (ČZU Praha), Ing. Ilona Ošťádalová (Kalma k.s, Sviadnov), prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. (FPBT VŠCHT Praha)

10.40 – 11.00
Prebiotika, probiotika, postbiotika a jejich význam ve výživě dítěte – MUDr. Jan Boženský (nemocnice Vítkovice)

11.00 – 11.20
Sýry a jejich význam ve výživě – Ing. Jiří Kopáček, CSc. (Českomoravský svaz mlékárenský)

11.20 – 11.30
Diskuse k I. bloku přednášek

11.30 – 12.20
Přestávka na oběd

12.20 – 12.30
Školní stravování z pohledu školského ombudsmana – PaedDr. Ladislav Hrzal (MŠMT)

12.30 – 12.40
Dětská chuťovka v praxi – Ing. Josef Sléha, CSc. (SYMPEX GROUP, s.r.o.)

12.40 – 13.00
Bezlepková dieta po 20ti letech, databáze potravin bez lepku – Ing. Jana Rysová, Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. (VUPP, Potravinářská komora ČR)

13.00 – 13.20
Dietní stravování z pohledu vedoucí školní jídelny – Jitka Uhlíková (ZŠ Táborská, Praha 4)

13.20 – 13.30
Ohlédnutí za 100 lety v ČR – akce školních jídelen věnované tomuto výročí – Olga Johanidesová (KÚ Vysočina)

13.30 –13.50
Diskuse k II. bloku přednášek, vyhlášení soutěžní ankety a předání cen, závěr konference


Samostatný seminář určený pro širokou odbornou i laickou veřejnost na téma MÝTY, HOAXY A POPLAŠNÉ ZPRÁVY VE VÝŽIVĚ

14.00 – 14.20
Mýty obecně se zaměřením na mléko – prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. (VŠCHT Praha)

14.20 – 14.40
Tuky, mýty a poplašné zprávy – Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

14.40 – 15.00
Půsty a jejich modifikace, detoxikace a jiné metodiky ve výživě – MUDr. V. Kunová, MUDr. P. Tláskal, CSc.

Na závěr semináře proběhne diskuse

Program ke stažení (PDF)