Je taková strava pro děti od 6 let v pořádku?

V jídelně naší základní školy se používají k přípravě jídel ve velkém množství mražené polotovary, umělá dochucovadla, konzervy apod. Nevím jak to odpovídá spotřebnímu koši, ale mám obavy z následků na zdraví dětí při každodenní konzumaci takových jídel. Je taková strava pro děti od 6 let v pořádku? Případně mi, prosím, poraďte, na koho se obrátit se žádností o kontrolu. Vedení školy toto řešit nehodlá.

Dobrý den, vážená paní,

 

pokusím se Vám odpovědět na Váš dotaz, který se zejména týká využívání polotovarů ve školních jídelnách. Nejprve bych se chtěla zmínit o tom, že pokud nejste spokojena s poskytováním stravovacích služeb, máte právo se obrátit se svou připomínkou na provozovatele stravovací služby, v případě škol a školských zařízení je to ve většině případů ředitel školy nebo ředitel školského zařízení. Kvalitu poskytovaných služeb sleduje Česká školní inspekce a částečně i územně příslušné pracoviště hygienické služby a rovněž také zřizovatel příslušné školní jídelny. Školní stravování je veřejnou službou a tak je v zájmu všech zúčastněných činitelů jí vykonávat v souladu se zákonnými normami ve prospěch dětí a žáků.

 

Podávání polotovarů ve školních jídelnách je nutné posuzovat z více úhlů. Ve školním stravování sice dbáme především na přípravu pokrmů z čerstvých surovin a podle zásad přijatých pro stravování dětí, ale na druhou stranu tyto výrobky umožní připravit pestřejší sortiment pokrmů a např. při nemocnosti pracovníků v kuchyni, polotovary šetří čas a práci a jsou vítaným pomocníkem. Je na zvážení každé vedoucí školní jídelny, kdy a kde se používání takovýchto výrobků hodí. Polotovarem je třeba i mražená porcovaná drůbež, mražená zelenina a ovoce, třeba i těstoviny, ale i dehydrované směsi na přípravu bramborových pokrmů, např. bramborová těsta, pizza, halušky a nebo i směsi na pečení moučníků. Tyto polotovary používáme bez výhrad. Diskutabilní bývají dehydrované směsi polévek a omáček.

 

Pro děti předškolního věku nepoužíváme výrobky s obsahem glutamátu sodného, (kyselina glutamová), pro děti a žáky obecně výrobky s vyšším obsahem soli a koření. Dráždivé koření jako chilli, pepř, pálivá paprika, worchester, sojová omáčka se ve školním stravování nepoužívají. Každá školní jídelna se řídí doporučenými výživovými dávkami, které jsou vyjádřeny ve vyhlášce o školním stravování průměrnou hodnotou spotřebovaných potravin na jednoho strávníka za měsíc, tzv. spotřební koš.

 

S pozdravem Olga Johanidesová