Je možné v MŠ používat uzené maso nebo uzené kosti k přípravě vývaru?

Dobrý den,
chci se zeptat, jestli je možné v MŠ používat uzené maso nebo uzené kosti k přípravě vývaru. (cca. 2-3x do roka)
Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

odpovídám na dotaz, který se týká možnosti používání uzeného masa a vývaru z uzených kostí v mateřské škole. Maso patří k základům správné a pestré stravy. Hradí se jím téměř celá polovina hodnotných bílkovin, polovina dobře využitelného železa a část vitamínu B₁ a vitamínu PP. Dětem v tomto věku (předškolní zařízení) je doporučeno jen maso čerstvé, mladé a libové. Uzené maso a šunka je výjimečně podáváno tam, kde tvoří typickou součást pokrmu. Uzeniny nejsou pro malé děti vhodné, uzenářské výrobky jsou kořeněné a slané. Uzené maso a uzeniny se dají v současné době vhodně nahradit masem čerstvým, nebo i moderněji např. tofu, šmakounem atp. Vývary z kostí, zvláště z uzených kostí, nenajdete v žádných recepturách a technologických postupech pro děti předškolního věku a školního věku (Výživa a stravování dětí předškolního věku, autor MUDr. J. Hnátek a kolektiv, SPN), nepoužíváme je. Celkově jsou vývary z masa podávány omezeně (2x měsíčně), polévky by měly převažovat zeleninové(14x), luštěninové(4x) a ostatní polévky třeba i s přídavkem mléka(4x).

 

Olga Johanidesová