Mýty o margarínech

Mýtus – Margaríny zvyšují celkový cholesterol a LDL cholesterol a snižují HDL cholesterol.

Jak je to ve skutečnosti?
Margaríny mají v současné době, až na ojedinělé případy, příznivé složení mastných kyselin tzn. nízký obsah nasycených mastných kyselin, vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a některé mají i nezanedbatelné množství nenasycených mastných kyselin řady omega 3 a nízký obsah trans mastných kyselin a nemohou proto zvyšovat celkový cholesterol a LDL cholesterol a snižovat HDL cholesterol.

Mýtus – Dnešní margaríny se neliší od margarínů, které se používaly v době krize jako náhražky másla.

Jak je to ve skutečnosti?
Dnešní margaríny mají zcela jiné složení – příznivé složení mastných kyselin a některé jsou obohacovány o vitaminy rozpustné v tucích, případně o rostlinné steroly. I jejich senzorické vlastnosti jsou jiné – příznivější chuť a vůně i roztíratelnost.

Mýtus – Margaríny ucpávají cévy a obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50 %).

Jak je to ve skutečnosti?
Dnešní margaríny naopak působí preventivně proti nemocem srdce a cév a většina z nich již trans mastné kyseliny neobsahuje.

Zpracovali Prof. Ing. J. Dostálová CSc., Doc. Ing. J. Brát,CSc., 30.8.2016