AktualityŠkolní stravování

Stanovisko správní rady SPV k návrhu připravované vyhlášky o školním stravování

Vzhledem k tomu, že někteří členové správní rady byli osloveni, aby se připojili k inciativě proti připravované vyhlášce o školním stravování, projednali jsme dne 19. 6. 2025, v rámci jednání správní rady, stanovisko naší organizace.

Společnost pro výživu je nezávislou a neziskovou odbornou společností, která se zabývá šířením, propagací a realizací zásad správné výživy, které odpovídají vědeckým poznatkům. V uvedeném kontextu se naše organizace již dlouhodobě věnuje problematice školního stravování. Pravidelně vydává v příloze svého časopisu Zpravodaj, který je věnovaný školnímu a dietnímu stravování. Každoročně pořádá konferenci ke školnímu stravování, kde jsou diskutována nejen odborná, ale i provozně a organizačně související témata se zaměřením na výživu dětí předškolního a školního věku. Odborné poznatky o výživě, potravinách a zdraví jsou v teoretické formě přenášeny do výuky školních dětí a v praktické podobě aplikovány prostřednictvím školních jídelen. Tím je dána i jedinečnost školního stravování vůči ostatním způsobům veřejného stravování. K prevenci nedostatků výživy pro lidské zdraví je potřebná dostatečná pestrost výběru potravin pro děti a žáky, kteří se stravují ve školní jídelně. Uvedené zajišťoval předpis tzv. spotřebních košů. Podle této normy bylo školní stravování dlouhodobě hodnoceno. V rámci času se objevovaly nové poznatky o účinku výživy na zdraví s tím, že se některé složky výživy více nebo méně podílí na zvyšujícím se výskytu civilizačních onemocnění. V rámci výběru jednotlivých komodit potravin je tak nutné tyto složky ve výživě posílit nebo potlačit. SZÚ se začal více věnovat této problematice a přinesl návrh nové formy spotřebních košů, které by měly lépe akceptovat danou problematiku.

Společnost pro výživu nebyla oslovena a tím ani nebyla zapojena do současné novelizace vyhlášky o školním stravování, s výjimkou některých jednotlivců, členů naší organizace. V roce 2023 jsme konstatovali na konferenci ke školní výživě, že spotřební koše v jednoduché formě umožňují dostatečně naplnit nutriční potřeby školních dětí, že poznatky o výživě a zdraví člověka i některé praktické výstupy však vyžadují určité úpravy i doplnění doporučení v rámci užívání spotřebních košů. Dále jsme konstatovali, že školní stravování není a z výše uvedeného principu nemůže být restauračním stravováním, ale ani stravováním léčebným. Školní stravování musí být dostatečně atraktivní a přitažlivé pro mladou generaci a přitom ji směřovat k lepším stravovacím návykům pro stav jejich budoucího zdraví. V měsíci květnu 2025 jsme pozvali na konferenci ke školnímu stravování zástupce ze SZÚ k prezentaci návrhu nových spotřebních košů. Mezi účastníky proběhla občas i mírně vyostřená diskuse navrhovatelů, jejich zastánců i odpůrců. V Parlamentu se konaly dva kulaté stoly s podporou a naopak i nesouhlasem k daným změnám, které měly vstoupit do legislativního procesu. Dále jsme byli informováni, že v rámci legislativního procesu dochází k vypořádávání připomínek.

Jak již bylo výše uvedeno, naše organizace nebyla zapojena do procesu novelizace vyhlášky o školním stravování (včetně spotřebního koše), a proto nemůžeme hodnotit organizaci daného procesu. Nicméně jako nezávislá odborná organizace, která se problematice výživy věnuje dlouhodobě, můžeme ve spolupráci se školními jídelnami, stejně  jako v předchozích letech posoudit nutriční efekt a přijetí nového spotřebního koše mezi dotčenými strávníky. Ideální by to samozřejmě bylo ještě před schválením připravované vyhlášky.

V Praze dne 19. 6. 2025

Mgr. Jana Bradová     
vedoucí odborné skupiny pro školní stravování
MUDr. Petr Tláskal, CSc.
  předseda správní rady SPV