Smažené jídlo v mateřské škole

Dobrý den, 
v MŠ se vyskytuje temer co 14 dni(i casteji) smazene jidlo, a jako bonus maji tento tyden na obed ve matesrke skolce :
hranolky, smaženy syr, jogurtova tatarka a na svacinku koblihu s marmeladou
pristi tyden :
smažene rybí file se syrem a brokolici
jen si rikam, zda je normalní že tohle se dava detem do materske skolky kterou navstevuji 2,5 lete deti. Jejich argument je, že jidlo nesmazi ale je technologicky upravovane v konvektomatu, ma na to tahle technologie nejaky vlik, ze by se z hranolek stalo zdrave jidlo kdyz neni smazene na oleji?
dekuji za opdoved

Podle současného doporučení Ministerstva zdravotnictví jsou smažené pokrmy povoleny maximálně 2x do měsíce. Pokud se zvolí jiná technologie – pečení v horkém vzduchu nebo v konvektomatu, opravdu to má na výsledný produkt vliv. Hranolky jsou v tom okamžiku hodny toho jména jen díky svému tvaru, neboť nedochází ke smažení, a je tedy oproti klasickým fritovaným výrobkům rozdíl hlavně v množství tuku, které konečný pokrm obsahuje. Také nedochází k přepalování, jedná se spíš o pečené brambory. Podobně je to u sýru nebo filé, pečení v horkovzdušné troubě nebo konvektomatu je mnohem šetrnější a jídlo má mnohem nižší obsah tuku.
Pokud tedy jídelna dodržuje tyto technologie a minimální nabídku smažených jídel, nemusíte se o zdravý jídelníček svého dítěte obávat.
Co se týká koblihy, tak to opravdu nepatří mezi nejvhodnější svačiny, a neměla by se na jídelním lísku vyskytovat často, spíš by se měla nahradit vhodnějším pečivem, a pokud sladkým, tak vyrobeným v jídelně. Tam se dá lépe ovlivnit obsah tuků a cukrů.
Problém vidím v tom, že nyní je povoleno, aby mateřskou školu navštěvovaly děti mladší 3 let a ministerstvo školství povolilo, že se mohou stravovat jako děti 3-6 leté. Tento přístup je poněkud zvláštní, neboť v současné době musíme oddělovat stravování 6 letých dětí od 7 letých, ale 2 leté můžeme dle pokynu MŠMT stravovat jako 6 leté. Naprosto chápu, že 2 leté děti mají jiné nároky na přípravu stravy, ale bohužel nejsou pro jídelny vytvořeny podmínky pro přípravu batolecí stravy. Pracovních sil v kuchyních není mnoho, a připravovat stravu podle věkových skupin, pak ještě diety a další nároky, je pro současné obsazení kuchyní téměř nemožné.
 
Mgr. Alena Strosserová