Zná personál ŠJ zásady bezlepkového vaření?

Některé školy nabízejí rodičům dětí s celiakií bezlepkovou stravu.

Jakou má ale rodič jistotu, že presonál zná zásady bezlepkového vaření a že umí bezlepkové jídlo spolehlivě uvařit?

Pokud dítě potřebuje bezlepkovou stravu a přinese do školní jídelny potvrzení od ošetřujícího lékaře, je třeba se sejít s vedoucí školní jídelny a domluvit pravidla dietního stravování.

 

Zatím není dietní stravování ošetřeno legislativou, takže je jen na vstřícnosti personálu, zda vyjde nemocnému strávníkovi vstříc.

 

Při schůzce rodičů a vedoucí školní jídelny se domluví pravidla, jaké má strávník požadavky na dietní stravování a školní jídelna posoudí, zda je schopna všem požadavkům vyhovět. Rodiče tedy mají možnost posoudit, jestli je školní jídelna schopna vyhovět požadavkům a pak se rozhodnout, zda jí své dítě svěří.

 

U dietního stravování se předpokládá stálá spolupráce rodičů a školní jídelny. Ze strany rodičů je třeba pravidelně posuzovat jídelní lístek a konzultovat s vedoucí jídelny, která jídla dítě smí, která budou doplněna jinou povolenou složkou pokrmu nebo budou nahrazena zcela jiným jídlem.

 

A je další nemalé množství věcí, na kterých se musí oba subjekty dohodnout, aby dietní stravování proběhlo podle pravidel a bylo pro nemocného strávníka přínosem.

 

Pořád ještě zůstává možnost, že si rodiče dietní stravu připraví sami doma a po dohodě s jídelnou se strávníkovi v poledne strava vydá.

 

Bc. Alena Strosserová