Zelené koření

V posledních létech se populace při léčení různých neduhů vrací k užívání některých bylinek. Autor článku uvádí bylinky doprovázené barevnými obrázky, a to výběr těch , jejichž užívání se osvědčilo.

V některých případech se hlavní účinná látka aplikuje do výrobku i ve velkých výrobních zařízeních. Je to např. thymol z rostliny tymián obecný ( Thymus vulgaris), který uvolňuje dýchání a v některých výrobních zařízeních se přidává do cigaret. Do kosmetických přípravků se přidávají některé silice z heřmánku pravého (Matricaria chamomilla) , který působí proti bolestem hlavy, žaludečním nevolnostem i při problémech s ledvinami. Užívá se i v kosmetice, neboť urychluje hojení poškozené pokožky a brání tvorbě jizev. Je jednou z nejrozšířenějších bylinek.

Modré plody jalovce obecného ( Juniperus communis) jsou dobré nejen k přípravě pokrmu z masa, ale mají také účinky při chorobách ledvin a močových cest, působí proti bolestem kloubů a revmatismu. Doporučuje se i koupel v kůře z jalovce, ale jen 2x za rok. Opatrně se musí postupovat při užívání šťovíku kyselého ( Rumex acetosa), neboť dnes je známo, že kyselina šťavelová se slučuje s vápníkem v našem organismu na neooxalát vápenatý a mohou se vytvářet ledvinové kameny.

Naproti tomu je užívání jiných bylinek bezproblémové. Tak např. meduňka lékařská ( Melissa officinalis) uklidňuje, uvolňuje křeče, napětí svalů, žaludeční a srdeční neurosy a může působit i proti migrénám. Výhodné je užívání šalvěje lékařského ( Salvia officinalis), jehož extrakt z listů působí na zažívací potíže, zmírňuje křeče a pomáhá čistit krev. Rostlina ostropestřec mariánský (Silybum marianum) obsahuje silymarin, který dobře působí při onemocnění jater tím, že obnovuje poškozenou jaterní tkáň.

I taková kopřiva dvoudomá ( Urtica dioica), se kterou se moc rádi v přírodě nepotkáváme, může pomoci při chudokrevnosti a cukrovce,zejména v začátku. Rostlina kontryhel obecný ( Alchemilla Bulhare) může pomoci při tlumení menstruačních potíží, nadměrném krvácení i zánětlivých onemocněních žaludku a střev. Ale je také dobrý do velikonoční nádivky.

Podle:
J. Krejčíka
Panorama 21. století 2010, 3. červen, 64 – 66