Výživa obecně

Vliv kaštanů na svalovou atrofii

Kaštany se vyskytují v několika formách – zmrazené, sušené jako ovoce a pod., dále průmyslově zpracované např. jako krém. Ve svalové kosterní tkáni byly pozorovány za různých okolností změny, např atrofie byla zjištěna po hladovění, při stárnutí nebo fyzické inaktivitě, ale také při onemocnění – onkologickém, diabetu a AIDS.
V této studii se sledoval vliv sladkých kaštanů ze 7 oblastí v Toskanii /Italie/ a také v provincii ve Florenci. U všech kaštanů se zjistilo jejich složení a sledovaly se také specifické bioaktivní složky jako tokoferoly. Tokoferoly mají velký vliv na atrofii ve svalech na svalově specifický ubiquitin a na degradaci bílkovin.
V této studii je popsána první evidence o vlivu sladké kaštanové mouky, která je přirozeným zdrojem bioaktivních složek. Tyto složky mají určitou positivní úlohu na kosterní svalovou hmotu. Tak se otevřela možnost označit vliv kaštanů na svalovou atrofii.

Podle:
Macci E., Bini F., Marinelli C., Battistini C., Fontani F., Migliorini M., Frati A.
Sborník z konference 11. International Nutrition & Diagnostics Konference INDC 2011,77