Encyklopedie výživy

Tahini

Tahini

Autor hesla: MUDr.Václava Kunová

Tahini je sezamová pasta používaná k dochucení pokrmů v středovýchodní a severoafrické kuchyni.
Vyrábí se z loupaných nebo neloupaných a následně rozemletých sezamových semínek.

Tahini se používá samostatně jako dip, častěji je ale součástí cirnového hummusu, lilkového baba ghanoush nebo sladké chalvy.

Na tyto pokrmy musí dát pozor lidé s alergií na sezam. Alergie na sezamová semínka může způsobit závažnou reakci, jež může vyústit až v anafylaktický šok.

Tahini pasta má vysokou energetickou hodnotu, je bohatá na železo a magnesium, v rámci vitaminů vyniká obsahem B1 a folátu.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Energie (kJ) 2479
Bílkoviny (g) 17,1
Tuky (g) 53
Sacharidy (g) 21,5

Z celkového množství tuků (53g /100g) tvoří 20 g MUFA (mononenasycené mastné kyseliny), 23, 2 g PUFA (polynenasycené) a SAFA jen 7,4 g (nasycené mastné kyseliny).

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ