Střevní mikrobiom a jeho role při vzniku a léčbě obezity

Zdroj:

Nutrition Today, 2016

Lidské tělo je hostitelem velkého množství mikrobů, včetně bakteriálních, kvasinkových a protozoálních mikroorganismů, které dohromady tvoří náš mikrobiom (mikrobiotu). Objevují se důkazy o tom, že intestinální mikrobiom je spojen s celkovým zdravotním stavem člověka, včetně rizika vzniku obezity.

Obezita a metabolické poruchy související s obezitou jsou charakterizovány specifickými změnami ve složení a funkci lidského intestinálního mikrobiomu.

Studie mechanismu ukázaly, že gastrointestinální mikrobiota může ovlivňovat obě strany rovnice energetické rovnováhy; jako faktor ovlivňující využití energie ze stravy a jako faktor, který ovlivňuje hostitelské geny, které regulují výdaj energie a ukládání tuků.

Studie navíc ukázala, že složení není fixní a může být ovlivněno některými složkami výživy.

Tato skutečnost zvyšuje už tak zajímavou možnost, že úprava střevní mikroflóry by mohla usnadnit úbytek hmotnosti nebo zabránit obezitě. Možné strategie pro prevenci a (nebo) léčbu obezity se zaměřují na mikroflóru tak, aby se obnovilo nebo změnilo její složení prostřednictvím konzumace živých bakterií (probiotik), nestravitelných nebo omezeně stravitelných potravinových složek, jako jsou oligosacharidy (prebiotika) nebo obojí (synbiotika) nebo dokonce fekální transplantace (fekální transplantace u nás zatím není pro indikaci obezity povolena – pozn. překladatele).

Odkaz na původní článek (v angličtině) zde :