Encyklopedie výživy

Sója

Sója

Autorka hesla: Prof. ing. Jana Dostálová, CSc.

Sója luštinatá (Glycine max (L.) Merr) je prastará kulturní rostlina původem z jihovýchodní Asie. V současné době představuje světově nejvýznamnější a nejrozšířenější luskovinu. Produkce semen sóji neustále poměrně rychle stoupá, zvyšuje se především produkce geneticky modifikované sóji (GMO sója).

Sója má mezi ostatními luskovinami výjimečné postavení, které je dáno chemickým složením semen. Sója obsahuje téměř 40 % bílkovin, jejichž výživová hodnota se blíží bílkovinám živočišným, cca 20 % tuku s příznivým složením mastných kyselin, zbytek tvoří sacharidy, vláknina a minerální látky.

Sója neobsahuje škrob, obsahuje ale nestravitelné oligosacharidy, které způsobují nadýmání. Sója obsahuje i celou řadu přírodních toxických a antinutričních látek, a proto bychom ji a výrobky z ní měli konzumovat pouze od seriózních výrobců, kteří zaručí odstranění tepelně labilních přírodních toxických látek a konzumovat je pouze v přiměřených množstvích, protože některé přírodní toxické látky se teplem neodstraní. Sója je také silný alergen.

Sóju konzumujeme většinou ve formě sójových výrobků.

Česká legislativa definuje tyto výrobky:

  • sójový nápoj
  • zakysaný sójový výrobek
  • tofu
  • sojanéza
  • tempeh
  • natto
  • sójová omáčka
  • miso

Sójové nápoje a zakysané sójové výrobky nemohou nahradit mléko a kysané mléčné výrobky, protože se jedná o výrobky zcela jiného složení. Rovněž sójové výrobky používané místo masa ho z hlediska výživového nemohou nahradit.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ