Encyklopedie výživy

Skyr

Skyr je islandský vysokoproteinový a zároveň nízkotučný mléčný výrobek, který si získává popularitu po celém světě. U nás ho zatím vyrábějí dvě mlékárenské firmy.
Vzhledem k nutričním kvalitám je obecně posuzován jako velmi zdravá položka každodenního jídelníčku.
Skyr je již tisíce let jednou ze základních potravin obyvatel Islandu. Je podobný některým druhům řeckých jogurtů, ale s hustší texturou. Vyrábí se z odstředěného mléka. Mléko se zahřívá a přidávají se do něj živé kultury zdraví prospěšných bakterií. Jakmile jej svojí činností zahustí, odstraní se tekutina. Tím se skyr zbaví přebytečné syrovátky.
Výroba skyru vyžaduje troj až čtyřnásobné množství mléka než produkce klasického jogurtu.

Skyr má nízkou energetickou hodnotu (259 kJ/100 g), protože neobsahuje žádný tuk. V každých 100 g ale najdeme 12 g vysoce kvalitních bílkovin.

Je bohatý na vápník, což je esenciální minerální látka ve stravě. Téměř všechen vápník je v těle uložen v kostní hmotě a zubní tkáni. Vápník spolu s fosforem udržuje kostní hmotu silnou a hustou.
Vápník se nachází v mnoha potravinách, ale například z rostlinných zdrojů je méně vstřebatelný.

Skyr obsahuje 115 mg vápníku/100g, 1 balení o obsahu 140 g tedy přináší organismu 16 % DDD.

Skyr je bohatý na bílkoviny, ale chudý na sacharidy. Může tedy pomáhat lepší kontrole hladiny krevního cukru (glykemie).

Neochucené (tedy nepřislazované) varianty skyru jsou vhodné zejména ve výživě při snižování nadváhy, při diabetu II.typu a v primární a sekundární prevenci srdečně-cévních onemocnění.

V. Kunová

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ