Resveratrol nečiní víno zdravým nápojem

Alkohol je průběžně v celé naší historii užíván jako prevence před intestinálními infekčními chorobami (zejména proti úplavici), a to pro redukci trávicích potravin, pro anestezi při ošetřování zranění, pro zmenšení strachu a zvyšování sebedůvěry. Pití alkoholu způsobí snížení srdečních ataků i při zvýšeném krevním tlaku, problémům v diabetu, snížení celkové úmrtnosti a prodloužení života v lepší fyzické a mentální kondici.

Po zjištění přítomnosti resveratrolu ve víně byl ve víně prohlášen jeho positivní účinek. ˇUčinek resveratrolu byl sledován v několika studiích. V několika laboratorních studiích na zvířatech byl zjištěn jeho pozitivní vliv na srdeční onemocnění, proti stárnutí. Takový výsledek se projevil u velké celkové studie u osob při konzumaci 5OO – 4000mg resveratrolu denně, což představuje 120 – 1000l vína denně. To by znamenalo užívat pilulky místo pití vína.

V Chianti studii (1998 – 2009) bylo zjištěno, že metabolid resveratrolu nebyl prokázán v moči u osob se srdečním onemocněním, při rozšíření onkologického onemocnění a u všech úmrtí 783 osob mužů a žen ve věku nad 65 let. V závěru práce autoři konstatovali, že resveratrol u člověka se pozitivně neprojeví pozitivně při každodenním mírném pití vína.

Podle:
Šamánek M., Urbanová Z.
Sborník z konference 14. International Nutrition and Diagnostics Conference 2014 str. 26.