Poradna - Školní stravování

Prosím o zhodnocení jídelního lístku

Dobrý den,

rádi bychom se informovali, zda by jste nám mohli zhodnotit jídelní lístek za měsíc září pro žáky základní školy, zda splňuje normy stravování spotřebního koše (v průběhu měsíce nedostali žádné hovězí a také by nás zajímalo, jestli je norma na množství používaných polotovarů, spousta jídel je z polotovarů).

Jídelníček opsán přesně:

1. 9. 2014 – bramborová polívka, rizoto s vepřového masa, salát z čínského zelí, džus
2. 9. 2014 – pohanková polívka se zeleninou, holandský řízek, brambor, rajčatový salát
3. 9. 2014 – polévka rychlá s vejci, vepřová pečeně, svíčková na smetaně, houskový knedlík, džus
4. 9. 2014 – polívka zeleninová s drožďovými knedlíčky, kuřecí maso se zeleninou, brambor, ovoce
5. 9 2014 – polévka gulášová, žemlovka s jablky, ochucený jogurt, ochucené mléko
8. 9. 2014 – zelná polívka, špagety s vepřovým masem a omáčkou, džus
9. 9. 2014 – polívka masový krém, fazole na kyselo, zelný salát, chléb, tyčinka, ovoce, čaj
10. 9. 2014 – polévka koprová, vepřové na žampiónech, rýže dušená, džus
11. 9. 2014 – polévka kroupová, moravský vrabec, špenát dušený, bramborový knedlík, čaj
12. 9. 2014 – polévka zeleninová s nudlemi, kuřecí řízek, brambor, kompot, džus
15. 9. 20104 – bramborová s fazolovými lusky, vepřový plátek papriková omáčka, těstoviny, džus, ovoce
16. 9. 2014 – polévka pohanková se zeleninou, vepřová pečeně, hlávkové zelí dušené, knedlík vícezrnný, čaj
17. 9. 2014 – polévka brokolicová, kuře pečené, rýže dušená, mrkvový salát, džus
18. 9. 2014 – polévka zeleninová s kapáním, rybí filé smažené, bramborová kaše, rajčatový salát, čaj
19. 9. 2014 – polévka rajčatová s rýží, krupicová kaše s kakaem, ochucené mléko, ovoce
22. 9. 2014 – polévka květáková, vepřová játra na cibulce, okurkový salát, džus
23. 9. 2014 – polévka zeleninová s játrovými knedlíčky, vepřový plátek, koprová omáčka, brambor, čaj
24. 9. 2014 – polévka masový krém, trenčianské fazole, chléb, moučník, ovoce, džus
25. 9. 2014 – polévka krupicová s vejci, kuřecí řízek přírodní se sýrem, bramborová kaše, kompot dýňový, čaj
26. 9. 2014 – polévka zeleninová se smaženým hráškem, kuskus se zeleninou a masem, salát z červené řepy, džus
27. 9. 2014 – polévka z fazolových lusků, cikánská pečeně, rýže dušená, džus, ovoce
28. 9. 2014 – polévka kroupová se zeleninou, karbanátky pečené, brambor, rajčatový salát, čaj
29. 9. 2014 – polévka rychlá s vejci, bramborové knedlíky plněné uzeným masem, kysané zelí, džus
30. 9. 2014 – polévka bramborová s houbami, vepřový plátek znojemská, těstoviny, čaj

Děkuji

Školní stravování se řídí vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění p.p., uvedený právní předpis stanoví v příloze č. 1 výživové normy (tzv. spotřební koš), jako průměrnou měsíční spotřebu vybraných druhů potravin na strávníka a den, a to dle věkových kategorií – děti do 6 let (přesnídávka, oběd, svačina), žáky 7 – 10 let, 11 – 14 let, 15 – 18 let (oběd).

 

Spotřební koš je vypočítán na základě údajů ze skladové evidence a počtu vydaných jídel za měsíc. Z uvedeného vyplývá, že bez znalosti těchto údajů není možné Vám kompetentně odpovědět na část Vašeho dotazu. Určitě však vedoucí ŠJ má plnění této normy k dispozici a na požádání Vám ji předloží.

 

I přes ujištění správnosti opisu, mám pochybnosti o jídelním lístku dne 3. 9. – vepřová pečeně, svíčková na smetaně – v dobách nemoci šílených krav jsme několik měsíců alternovali hovězí maso např. i masem vepřovým, ovšem dnes již uvedený postup není nutný. Dne 27. 09. je v jídelním lístku uvedena cikánská pečeně a ta se připravuje z masa hovězího. Na téma hovězí maso musím však konstatovat, že pokud škola není vybavena multifunkčním zařízením, kde lze připravovat hovězí maso přes noc při teplotě 80o – 90o C, je maso velmi často tuhé.

 

Jídelnímu lístku bych, vedle jeho formy, vytkla podávání ochuceného mléka ke krupicové kaši; žemlovku s jablky (kde by měl být tvaroh) a k tomu ochucený jogurt a ochucené mléko.

 

Zařazení polévky z masa k bezmasému jídlu dne 9. 9. neodpovídá posledním trendům ve výživě (jedná se o zvyk z minulých); složení celého menu v daný den neodpovídá zásadám skladby jídelního lístku (bílá masová polévka, bílé hlavní jídlo, zcela nevhodný zelný salát, chléb by měl být nahrazen bramborem).

 

Školní jídelna zařazuje do jídelního lístku však i žádoucí suroviny např. kuskus, kroupy, pohanku, více zrnnou mouku do knedlíků. Rovněž je v jídelním lístku dostatečně zařazena zelenina, a to jak tepelně upravená, tak syrová.

 

Dále se, vážená paní, ptáte na „normu“ k používání polotovarů, a tvrdíte, že tato školní jídelna je používá často. Používání polotovarů není žádným právním předpisem stanoveno, ovšem samo slovo „polotovar“ je zavádějící a je vždy třeba přesně vědět, o jaké konkrétní surovině se hovoří. Je třeba znát skladovou evidenci zboží dané školní jídelny. Je pochopitelně žádoucí, aby se ve školním stravování používalo tzv. convenience minimálně (jedná se potraviny a nápoje v prášku a konzervy). Otázka je však mnohem složitější a záleží, o jaký stupeň zpracování proti základním potravinám se jedná. V překladu znamená slovo convenience pohodlí, výhodnost, snadnost, u nás se často spojuje se slovem polotovar. Z jídelního lístku však míru používání pohotových potravin však nevyčtete. Je třeba upozornit, že děti jsou na výraznější chuť stravy zvyklé z domova.

 

Vážená paní, doporučuji se obrátit na vedoucí školní jídelny, případně ředitel školy, kteří Vám poskytnou konkrétní požadované informace.

 

Petronila Gleichová, odbor školství ÚMČ Praha 6