Prosím o doporučení vhodných potravin

Dobrý den,
mám zvýšenou hladinu anti-TPO a TSH a mám užívat Euthyrox, rád bych napomáhal štítné zláze i vhodnou stravou. Moje sestra má naopak hyperfunkci a užívá Thyrozol.
Prosím o doporučení vhodných potravin a zaslání seriózní tabulky s obsahem vlákniny v potravinách.
Obracím se na vás jako na státem garantovanou organizaci, každý výživový poradce radí něco jiného a internetové poradny napíší cokoli za účelem podpory prodeje.
Předem děkuji a přeji krásné dny

Diagnostika a tím následně i léčba je velmi dobře kontrolovatelná pomocí laboratorních testů. Proto při pravidelné kontrole u endokrinologa, který léčbu řídí, není nutná žádná speciální úprava, tj. omezení, nebo naopak příkaz jíst něco ve zvýšené míře. Samozřejmě je tím míněna průměrná smíšená strava, bez nějakého speciálního zaměření. Snad by jen nebyla vhodná nadměrená konzumace mořských ryb, ale to neznamená že např. sardinky či běžná občasná porce ryb je zakázána. Znovu opakuji, že klasická běžná strava je možná.

 

Pokud by bylo zapotřebí dietu nějakým způsobem změnit, pak na to upozorní endokrinolog, protože ten nejlépe z dynamiky celého procesu zná průběh choroby (podle stavu a potřeby ordinuje konkrétní medikamenty v konkrétní dávce).

 

Pokud se týká vlákniny, údaje o obsahu vlákniny jsou běžně na internetu, tam záleží skutečně na složení potravin. Uvést jekjich množství je často problematické, protože se jedná o dvě složky, t.j.“vlákninu rozpustou“ a vlákninu nerozpustnou“ a zejména u první mohou být metodické problémy s jejím přesným určením. Pomoc v tomto směru nejlépe poskytnou specialisté, t.j. „nutriční terapeuté„, dřívější dietní sestry. Tito jsou cíleně školeni jak v oblasti výživy obecné (komunitní), tak i léčebné.  Je na místě upozornit, že  spolehlivou informaci o množství zkonzumované vlákniny podle zkonzumovaného jídla může poskytnout kvalifikovaný nutriční terapeut, který je v tomto směru cíleně školený, nikoliv tzv. „nutriční poradce„, i když tento má třeba certifikát z ministerstva. Ti jsou většinou zaměřeni jen na určitou oblast výživy, mají většinou jen kurz  a jejich informace tak nemusí být a často ani nejsou zcela spolehlivé.

 

Dr. Kužela