Ořechy mohou působit proti metabolickému syndromu

Konzumace ořechů každý den může pomoci ochraňovat člověka před metabolickým symptomem, i dalšími symptomy včetně obezity, vysokým krevním tlakem a inzulinové resistenci. To však výrazně u člověka zvyšuje riziko vývoje kardiovaskulárního onemocnění a diabetu 2. typu.

Studie se zúčastnilo 1224 účastníků s metabolickým syndromem. Byli rozděleni do 3 skupin. 1.skupina byla kontrolní, která konzumovala nízkotučnou stravu. 2. skupina dostávala čtvrtletně „Středozemní dietu“ – mnoho zeleniny, obilovin a ovoce a snížené množství mléčných výrobků a červeného masa a dostali k tomu 1 l panenského olivového oleje každý týden. 3: skupině byla doporučena čtvrtletně konzumace stejné stravy, tedy „Středozemní diety“ a k tomu dostala tato skupina každý den 30 g směs nesolených ořechů místo olivového oleje. Po 12ti měsících byl sledován jejich zdravotní stav.

Výsledky studie ukázaly, že ořechy způsobily u 13 % účastníků, že nemají metabolický syndrom, zatímco olivový olej jen u 6,7 % účastníků a u kontrolní skupiny to bylo jen 2 % účastníků.

Ořechy mají vysoký obsah tuku a zejména jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny a tato strava je zapotřebí pro úpravu metabolického syndromu.

Podle:
Salas – Salvadó J., Fernández – Ballart J., Ros E. aj.
Arch. Intern. Med. 2008, 168, 2449 – 2458
BBC News – December 9th, 2008