Olivové polyfenoly a metabolický syndrom

Zdroj:

Molecules, 2017

V tomto sdělení jsou přezkoumány účinky konzumace olivových produktů bohatých na polyfenoly, včetně olivových listů, surového extraktu a extra panenského olivového oleje, na aspekty metabolického syndromu. Snažili jsme se shrnout dostupné vědecké důkazy z nutričních intervenčních studií, které demonstrují úlohu těchto fytochemikálií v zlepšování atypického metabolismu glukózy, vysokého krevního tlaku a zvýšených krevních lipidů a diskutujeme o možných mechanismech, na nichž jsou tato pozorování založena.

Hledání příslušné literatury publikované v angličtině bylo provedeno prostřednictvím PubMed a Science Direct. Na základě zveřejněných dietních intervenčních studií existuje přesvědčivý důkaz, že olivové polyfenoly, nezávisle na olivových lipidech, snižují rizikové faktory metabolického syndromu, zejména zlepšením hladiny cukru v krvi, regulací krevního tlaku a snížením oxidace lipoproteinů s nízkou denzitou. Důkazy, které naznačují, že konzumace olivových polyfenolů nebo příbuzných přípravků může snížit tělesnou hmotnost a viscerální tuk nebo omezit přírůstek hmotnosti jsou limitované. Podobně existují určité omezené údaje naznačující lepší lipidové profily. Existují některá mechanistická data, která podporují tato pozorování u studií na dobrovolnících, ale v této oblasti je zapotřebí dalšího výzkumu. Spotřeba olivových polyfenolů v kontextu zdravého stravovacího stylu může částečně vysvětlit snížené riziko metabolických onemocnění spojených s dodržováním středomořské stravy.

Odkaz na původní článek (v angličtině) zde: