Mohou starší děti k obědu dostat 5 rybích prstů a mladší pouze 2?

Dobrý den,

v základní škole u syna si mladší děti (do 4. třídy) stěžují na malé porce a to jak masa, tak někdy i přílohy, ale i buchet a podobně, je-li sladké jídlo. Větší děti jsou spokojené. Dnes měli k obědu rybí prsty a bramborovou kaši. Děti od 5. do 9. třídy dostali 5 rybích prstů, mladší děti do 4. třídy pouze 2 rybí prsty. Pokud se podívám do výživových norem pro školní stravování – vyhl. 107/2005, tak všechny děti od 1. až do 9. třídy ZŠ by měli dostat logicky rybích prstů úplně stejně – norma je u všech stejná- tj, 10g ryb na žáka za den. Podle mého názoru není ani třeba počítat hmotnost, ale jen z poměru mezi 5-ti a 2 kusy je vidět, že je někde chyba. Pokud škola vaří pouze jedno jídlo a všechny děti se stravují stejný počet dní, tak by se to přeci nemělo lišit. Nebo se mýlím a starší děti mohou opravdu k obědu dostat 5 rybích prstů a mladší pouze 2?

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

máte pravdu v tom, že norma rybího masa je stejná pro všechny kategorie strávníků. Na druhou stranu je dobré odlišovat množství ryb v jednotlivých porcích, protože se nedá předpokládat, že by například 8mi leté dítě snědlo stejně velkou porci jako 15ti leté. Pokud tedy dáte menšímu dítěti menší porci, mělo by rybí výrobky dostat vícekrát do měsíce, aby se splnila doporučená norma. Za měsíc (spotřeba se posuzuje průměrně za měsíc) by měly všechny kategorie dostat zhruba 210 g ryb. Dostanou-li malé děti 2 rybí prsty, odhadem tedy 60 g ryb, měli by rybí jídlo dostat zhruba 3x -4x měsíčně. Starším strávníkům by stačily 2 porce měsíčně. Pokud školní jídelna vaří jen jedno jídlo na výběr denně, asi toto rozlišení fungovat nebude, a proto byl bylo lepší porci masa sjednotit na stejnou menší porci a podávat rybí výrobky častěji v měsíci. A také vybírat jiné rybí výrobky než rybí prsty.

 

U ostatních komodit a příloh je již doporučené množství rozlišné, proto také musí být rozlišné porce sledovaných potravin.