Mléko do škol

Dobrý den,
jsem redaktor Vyškovského deníku a píší článek o projektu Mléko do škol.
1) Chtěl bych se zeptat, jestli si myslíte, že dávaní dětem neochucené mléko zdarma je správný krok, který děti přivede k častějšímu pití mléka?

Mléko a mléčné výrobky patří k významným potravinovým komoditám proto, že obsahují všechny významné živiny včetně většiny minerálních látek a vitaminů. Podávání neochuceného mléka dětem v akci  „Mléko do škol“ sice asi nepřivede dítě  bezprostředně k jeho častějšímu pití,  pomůže však podpořit jeho správné stravovací návyky a v některých případech doplnit i to co mu ve výživě schází.
 
MUDr. Petr Tláskal, CSc.

2) Jaké složky mléka jsou zejména pro děti důležité, k čemu přispívají?

Jak již bylo výše řečeno, mléko je komplexní výživou. Obsahuje plnohodnotnou bílkovinu, která zahrnuje i dostateční množství aminokyselin, tedy i těch, které si lidský organismus nedovede vytvořit. Což je zvláště v době růstu a vývoje dítěte významné. Obsahuje například fosfolipidy, které podporují  tvorbu buněčných membrán a podobně. Z minerálních látek obsahuje kromě vápníku i zinek, hořčík, selen a řadu dalších. Je zdrojem vitaminů rozpustných v tucích nebo vitaminů skupiny B komplexu a podobně.
 
MUDr. Petr Tláskal, CSc.

3) Někteří ředitelé škol si stěžovali, že v mléku bylo málo vápníku. Je právě vápník tou nejdůležitější složkou mléka?

Myslím, že na tuto otázku jsem odpověděl v obou předešlých případech. Vápník se z mléka a mléčných výrobků velmi dobře vstřebává a v tom je výhoda. Je pravdou, že třeba v některých sýrech či jiných mléčných výrobcích je vápníku více, ale to není pro konzumaci mléka handicapem.
 
MUDr. Petr Tláskal, CSc.