Mateřské a kozí mléko

Nemůže být dostatečně zdůrazněno, že neexistuje pro děti žádné lepší mléko než mateřské. Další nejlepší je syrové kozí mléko.
Mléko by se nemělo nikdy ohřát více než na 43 °C, protože při 54 °C se většina enzymů zničí. Ze stejného důvodu bychom nikdy neměli pít mléko pasterizované. Nejlepší je ho vypít hned po nadojení, jestliže je to možné, než vychladne.
Při neinfekčním zahlenění je nejčastější příčinou dietní chyba a alergie (mléko, mléčné výrobky).

Vážený pane,

 
myslím si, že je dostatečně zdůrazněno, že pro kojence je nejlepším mlékem mléko mateřské. Co se týká syrového mléka (tedy neošetřeného) pasterizací (kdy dojde ke zničení nežádoucích mikroorgranismů), s Vámi nemohu souhlasit. Teplé nadojené mléko je velkým rizikem, zejména pro malé děti, protože obsahuje řadu mikroorganismů, které mohou vyvolávat průjmy, zvracení, bolesti břicha…. Tyto organismy musí být zničeny, aby nedocházelo k žádným zdravotním rizikům. Proto se nedoporučuje pít syrové mléko bez ošetření. Plnotučné kravské mléko obsahuje mléčnou bílkovinu 3,4 g/100 g, tuky 3,5 g/100 g, sacharidy  4,6 g/ 100 g, dále vitamín A, D, skupinu vitamínů B a minerální látky zejména vápník. Díky tomuto složení je mléko ideálním zdrojem mléčné bílkoviny kaseinu, vápníku a vitamínů. Kozí mléko obsahuje 2,6 g/ 100 g bílkovin, 4,3 g/ 100 g cukru a 4,5 g/ 100 g tuku.

 

S pozdravem

 

Bc. Edita Mikolášková
Společnost pro výživu