Výživa obecně

Má každý člověk starší než 75 let brát multivitamin?

Věk by neměl být kriteriem pro určení, zda někdo potřebuje brát multivitamin.

Mnoho zdravých aktivních starších osob má dostatek vitaminů a minerálních látek ze stravy, a proto nepotřebuje brát multivitaminový preparát. Ovšem řada starších osob potřebuje užívat takový preparát z různého důvodu. Ze studie sledované v r. 1999 v USA vyplynulo, že 67 – 87 % starších, slabších a na domov odkázaných osob mělo vysoké nutriční riziko.

Nutriční potřeby starších osob

Podle denních doporučených dávek (RDA) platí pro mnoho vitaminů a minerálních látek stejné hodnoty pro osoby starší 75 let a osoby mladé a jen některé nutrienty se vyžadují ve větším množství.Je to způsobeno vzájemným působením léčení a problémy se schopností pracovat a užívat nutrienty. Starší člověk má nižší kalorickou potřebu až o 25 %. Naproti tomu však např. příjem léků potřebuje větší množství určitých vitaminů a minerálních látek.

V praxi to znamená, že starší člověk potřebuje získat stejné množství vitaminů a minerálních látek v menším množství zkonzumovaných potravin, ale to je nereálné.

Důvody pro nedostatečný příjem nutrientů:

  • Chudoba
  • Anorexie
  • Sociální isolace
  • Deprese
  • Funkční neschopnost – kousání a svalové problémy
  • Chronické braní léků
  • Akutní a chronické problémy
  • Nevhodný výběr potravin

Množství konzumovaných minerálních látek prakticky odpovídá RDA, ale u vitaminů je deficitní vitamin A, D, B2, B6 a B12. Deficity jednotlivých látek bývají v různých kombinacích, např. je-li nedostatek vápníku, je i nedostatek vitaminu D, A, B2, B6, B12, kyseliny listové, hořčíku, draslíku. Deficit vitaminu B2 u dospělých je prakticky obecný, bývá u 20 – 27 % starších Američanů. Vegetariáni potřebují doplnit vápník, železo, zinek, vitamin B12 a D.

Výživa jako prevence léčení

Vápník a vitamin D se doporučuje pro prevenci osteoporosy, zejména pro starší populaci. Kyselina listová, vitamin B6 a B12 může snížit hladinu homocysteinu, což může snížit riziko kardiovaskulárního onemocnění. Imunitu můžeme zlepšit doplňováním bílkovin, vitaminu E, zinku a dalšími mikroživinami. Potřeba vitaminu A klesá s věkem.

Osoby, které nechtějí nebo nejsou z různých důvodů schopné konzumovat stravu, obsahující dávky zeleniny a ovoce několikrát za den, dále celozrnné pečivo, mléčné výrobky a maso, by měly konzumovat multivitaminový a minerální doplněk a dle možnosti zařazovat do jídelníčku potraviny, obohacené různými živinami.

Podle:
Moore C.
Cleveland Cliníc Journal of Medicine March 2000, 67, 155-6