Encyklopedie výživy

Kulér

Kulér

Autorka hesla: MVDr. Anna Niklová

Jedná se o amoniak-sulfitový karamel, patří mezi přírodní potravinářská barviva. Může být v kapalné nebo pevné konzistenci, má hnědou až černou barvu, dodává potravinám stálou hnědou barvu.

Vyrábí se zahříváním různých druhů cukrů (třtinového, řepného) za přítomnosti siřičitanových sloučenin a amoniaku. Využívá se při výrobě např. čokolád, masných výrobků, piva, kolových nápojů, alkoholických nápojů, celozrnného pečiva, sušenek, instantních výrobků. Je známý i jako cukrářský či pivovarský karamel, označuje se kódem E150d.

Legislativně jsou potravinářská barviva řešena v rámci Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách. Jedná se o látky, které potravině dodávají barvu nebo barvu obnovují a zahrnují přírodní složky potravin a přírodních zdrojů, jež jako takové nejsou obvykle požívány jako potraviny a nejsou obvykle používány jako charakteristické složky potravin. Ve smyslu tohoto nařízení jsou barvivy přípravky získané z potravin a dalších jedlých materiálů z přírodních zdrojů extrakcí fyzikální nebo chemické povahy, která má za následek selektivní oddělení pigmentů vzhledem k výživovým nebo aromatickým složkám.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ