Kde se dozvím více o výživě a jejím vztahu ke zdraví?

Dobrý den,

rád bych se dověděl více o výživě a jejího vztahu ke zdraví. Jestli vůbec nějaký vztah má, a pakliže ano jaké jsou k tomu udělány studie, například k určitým doporučením jako udělala vaše společnost v dubnu 2012, na kterou mě odkázali z Ministerstva zdravotnictví, které žádné doporučení nemá. Moc rád bych se stal výživovým specialistou a k tomu potřebuji nějaké jasné podklady k mým tvrzením třeba, že strava má vliv na naše zdraví. Moc rád bych si nastudoval odborné práce na toto téma. Například nemohu manželce jasně doložit jak se má správně stravovat náš syn, tak aby se vyhnul různým nemocem způsobeným z velké míry stravováním jak všude nepodloženě píší. Vašim doporučením z dubna 2012 se stravovala naše rodina a mé okolí již 70 let vlastně od té doby co nám režim umožnil žít v blahobytu mít běžně k jídlu to co za války nebylo a tak se stravujeme do dnes. Určitě musí být za tu dobu nějaké studie, které Vaše doporučení potvrzují, moc Vás prosím o zaslání podkladů z kterých jste toto doporučení vypracovali. Ministerstvu jsem navrhl, že budu moc rád s nimi spolupracovat na této otázce doporučení stravování naší společnosti a dětí. Moc rád bych se podílel na této práci a sám se dověděl „pravdu“ o stravě a jejímu vlivu na zdraví mého syna a mé rodiny. Navíc se moc rád o tuto pravdu budu dělit s ostatními.

S pozdravem a úctou Josef

Vážený pane,

 

Vaše touha po rozšíření znalostí o správné výživě je chvályhodná, už jen proto, že výživa ovlivňuje asi z 40 % Vaše zdraví, zbytek vlivu uplatňuje životní prostředí a genetické vybavení. Problém je ale v tom, že dobrá orientace ve výživě vyžaduje několikaleté studium na některé universitě (aspektů lidské výživy je celá řada, přistupy mohou být zdravotnické, potravinářské, ekonomické, veterinární, legislativní atd.) a celoživotní studium potom po celý život. Nicméně Vám mohu mabídnout  Společnost pro výživu a její časopis Výživa a potraviny, kde byste byl informován o řadě aspektů výživy a mohl čerpat nové poznatky na amatérské úrovni.

 

Zvažte to a staňte se členem Společnosti.
S pozdravem
Ing. Ctibor Perlín, CSc.Vážený pane,