Encyklopedie výživy

Kari

(angl. curry) – jemně mletá směs více druhů koření, převážně indického původu.

Podle typů pokrmů se připravuje v odlišném složení, např. ze zázvoru, kardamomu, chili, koriandru, kurkumy, pepře, hořčice a dalších až 40 druhů koření. Kari směsi podle obsahu přísad různě pálí. Existuje mnoho variací této kořenící směsi. Podle nejtypičtějších znaků se kari rozděluje na indické, thajské, javánské či anglické, které pálí nejméně. Typickou žlutou barvu mu dodává barvivo kurkumin obsažené v kořenu kurkumy (Curkuma longa). Pojem kari se používal původně v Indii a v jihovýchodní Asii pro pokrmy připravené z kousků masa, ryby, zeleniny v omáčce s přísadou koření kari.

(Ot)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ