Encyklopedie výživy

Kakao

Kakao

Autor hesla: MUDr.Václava Kunová

Kakao je ve formě kakaového prášku široce používanou surovinou zejména při výrobě čokolád.

Kakao je bohaté na polyfenoly ze skupiny flavanolů s mnoha zdravotními přínosy. Mezi ně patří snížení prozánětlivé aktivity organismu a zvýšení inzulínové senzitivity. Mohou přispívat ke snížení krevního tlaku (u pacientů s hypertenzí, nikoli normotonických), některé studie prokazují též pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Musí se však jednat o surovinu šetrně upravenou tak, aby obsah flavanolů zůstal vysoký.
Studie zde a zde

Pozitivní vliv konzumace kakaa, případně čokolády na náladu, je všeobecně znám. Za tímto mechanismem stojí látka tryptofan, která se v těle přeměňuje na serotonin. K tomu ale jistě přispívá příjemný senzorický prožitek a theobromin, což je látka podobná kofeinu.
Studie zde a zde

Přestože je kakao poměrně energeticky bohaté, může být součástí vyvážené stravy. Nejjednodušším způsobem konzumace je čokoláda, ideálně alespoň se 70% kakaa. Kvalitní čokoláda prokazuje příznivé účinky, pokud je konzumována v množství 10- 25 g denně.
Studie zde

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ