Encyklopedie výživy

Kadeřávek

Kadeřávek

Autor hesla: MUDr.Václava Kunová

Kadeřávek je zeleninou ze skupiny křížatých podobně jako zelí, brokolice, květák a kapusta.

Kadeřávek je extrémně bohatý na vitamin K1. Obsahuje ho tolik, že je považován ze jeho úplně nejlepší zdroj. Vyniká také obsahem betakarotenů, vitaminu C a manganu.
Vysoký obsah luteinu a zeaxantinu může být součástí prevence poškození zraku (zejména makulární degenerace).
Studie zde a zde

Mezi další antioxidanty, jimiž kadeřávek vyniká, patří kvercetin a kempferol. Tyto látky mají protizánětlivý, kardioprotektivní a antivirový efekt.
Studie zde

Nutriční hodnoty na 100 g:

Energie (kJ) 209
Bílkoviny (g) 3,3
Tuky (g) 0,7
Sacharidy (g) 10
Vláknina (g) 2
Vitamin K (ug) 817 = 1021 % DDD
Vitamin C (mg) 120 = 200 % DDD

Kadeřávek lze přidávat do salátů, polévek a dušených zeleninových pokrmů. V poslední době je jeho dostupnost mnohem lepší než bývala dříve.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ