Jsou horší nasycené mastné kyseliny?

Dobrý den,
zajímá mne z hlediska vlivu na lidské zdraví, zda jsou horší nasycené mastné kyseliny se 4-16 atomy uhlíku v molekule v porovnání s trans-nenasycenými mastnými kyselinami.
Dá se porovnat procentické zastoupení ve výrobku těchto kyselin?

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

na Váš dotaz bych odpověděla následovně.

 

Vliv mastných kyselin v rozsahu počtu uhlíkových atomů 4 – 16 na který se ptáte je různý. Rizikové jsou MK s počtem uhlíkových atomů 12-16. Podle literatury jsou negativní účinky trans mastných kyselin, především na hladiny krevních lipidů 2,5 – 10 horší než účinky nasycených MK C12-C16. Vyšší nasycené mastné kyseliny se chovají neutrálně. Kyseliny s počtem uhlíků nižším než 10 se metabolizují zcela odlišně a hladiny krevních lipidů neovlivňují. Trans mastné kyseliny mají i negativní vliv na vývoj diabetu typu 2.

 

Složení mastných kyselin v potravinářských výrobcích se dá poměrně jednoduše a navíc přesně stanovit po extrakci tuku z výrobku plynovou chromatografií.

 

S pozdravem

 

Jana Dostálová