AktualityPoradna - Školní stravování

Je takto sestavený jídelníček je v pořádku?

Dobry den, vas kontakt jsem nasla na strankach MSMT. Problem je kolem stravy. Moc Vas prosim o posudek. Muj dotaz zni, zda takto sestaveny jidelnicek je v poradku (nize pripojen) pro deti 2.roc. ZS (8 let), v obrovskem rekreacnim zarizeni urcenem vyhradne skolnim institucim a detem (skolky v prirode, skoly v prirode, letni tabory atd)? Zatim nebudu jmenovat. Nejsou napriklad ani ochotni varit dietni rezim, bezlepkova a jine, coz vim, nejsou povinni. Navrhuji vsak a zduraznuji, ze je to benevolence, donest vlastni uvarene jidlo , coz je predpokladam v rozporu s hygienou,i kdyby meli extra lednici, skladovani. Neumim si predstavit jak rodic navari pro bezlepkare ci bezmlekare 5ti denni stravu na 5 dni. Je to v poradku?
 
Dale uz zminovany jidelnicek:
PO – OBED: pol – pórková s krutony 1,3,7,9; kuřecí nudličky v sýrové omáčce 1,7,rýže; rajčatový salát. SVACINA – ovocný koláč 1,3,7; VECERE:zapékané těstoviny 1,3,7,9; okurkový salát; čaj
UT – SNIDANE: sýrová pomazánka,máslo 1,3,7; rohlík, zelenina; čaj, caro; SVACINA: jablko; OBED: pol – bramborová 1,9; vepřová pečeně bramborový knedlík 1,3,7; SVACINA: toustový chléb se šunkou ; VECERE: sekaná, bramborový salát 1,3,7,9,10; čaj
ST – SNIDANE: škvarková pomazánka,zelenina 1,3,7,10; chléb; čaj, melta; SVACINA: pomeranč; OBED: pol – čočková 1,9; kuřecí roláda s bylinkovou náď. 1,3,7; bramborová kaše,kompot; SVACINA: buchta s tvarohem 1,3,7; VECERE: dukátové buchtičky 1,3,7, s vanilkovým krémem; čaj, bílá káva
CT- SNIDANE: med,máslo jogurt 1,3,7, čaj,kakao; SVACINA: kiwi, OBED: pol – hovězí s játrovou rýží 1,3,7,9; svíčková na smetaně 1,3,7,9,10,
karlovarský knedlík; SVACINA: chléb se sýrovou 1,3,7, pomazánkou; VECERE: smažený sýr 1,3,7,9,10 vař, brambory, tatarka, čaj
PA – SNIDANE: párek,hořčice,kečup 1,3,7,10 rohlík čaj, caro; SVACINA: mandarinky; OBED: pol – kuřecí s těstovinou 1,3,7,9; masové kuličky, v rajské omáčce 1,3,7,9, těstoviny
Předem moc dekuji.

Dobrý den,

ve svém dotazu uvádíte, že se jedná o rekreační zařízení určené výhradně školským institucím a dětem. Zde je rozhodujícím momentem to, zda je toto zařízení zařazeno do sítě škol (pak pro něj platí školská legislativa včetně vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů a musí se jí řídit např. v oblasti plnění výživových norem) či se jedná o soukromé zařízení, jehož cílem je poskytovat stravovací a ubytovací služby, na které se výše uvedená legislativa nevztahuje.

Na základě ustanovení § 2 odst. 4 vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, může provozovatel stravovacích služeb poskytovat školní stravování v dietním režimu, pokud má pro tuto činnost kvalifikované zaměstnance, prostorové podmínky a splňuje další náležitosti. Pokud tomu tak není, je jednou z možností donášet vlastní stravu, za předpokladu, že je tento způsob stravování zapracován v HACCP. Pokud jede dítě na školu v přírodě, není tento způsob stravování realizovatelný.

V zaslaném jídelníčku je několik pokrmů, které nejsou příliš vhodné pro zmíněnou věkovou skupinu strávníků. Jedná se o párek s hořčicí, kečupem a škvarkovou pomazánku podávané ke snídani, tatarskou omáčku.

Mgr. Bradová Jana