Je možné vařit z polotovarů v mateřské a základní škole? Jaké potraviny je doporučeno používat?

Pro školní stravování je nutné používat potraviny čerstvé, dále je vhodné využívat potraviny lokální, regionální a rozšiřovat škálu používaných rostlinných potravin – zejména různé druhy obilovin a luštěnin.

Používat polotovary je možné, žádná legislativa jejich používání nezakazuje. Platí však jistá pravidla:

Kdy využívat polotovary?

Pokud  z toho plyne nutriční výhoda

To, co se vaří dlouho – např. luštěniny

Získaný čas smysluplně využít k přípravě zdravých jídel

To, co získá na atraktivnosti – např. ryby

To, co by se jinak nemohlo na jídelníčku objevit a má to nutriční opodstatnění – např. velmi pracné pokrmy

To co jinak stejně stojí tolik práce – obalování apod.

Pokud je kvalita vyšší než u čerstvé potraviny např. některé druhy mražené zeleniny.

Zásady použití:

s rozvahou

vždy zvažovat pozitiva a negativa

přiměřeně

pro obohacení jídelníčku

vždy doplňovat čerstvými potravinami

jako rezerva

pozor na případný vyšší obsah soli, cukru, umělých sladidel, aditiv.

ne glutaman sodný do dětského jídelníčku (polévky, ochucovadla, nekvalitní sójové omáčky…)

ne zbytečná barviva (zelené, modré a hnědé nápoje….)