Je možné dětem v MŠ zařadit do jídelníčku brynzové halušky?

Dobrý den,

prosím, je možné dětem v MŠ zařadit do jídelníčku brynzové halušky se zeleninovým salátem?

Děkuji za odpověď

Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění platných předpisů, stanoví „pouze“ finanční normativ na nákup potravin a výživové hodnoty podávané stravy tzv. spotřební koš – kde je sledována průměrná spotřeba některých potravinových komodit; konkrétně masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, cukru, tuků, ovoce, zeleniny, brambor a luštěnin. Nejsou stanoveny závazné receptury, či nejsou omezována některá jídla či suroviny. Pouze ze zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, vyplývá, že se ve školních jídelnách nemohou podávat pokrmy z tepelně neopracovaných vajec a syrového masa včetně ryb.

 

Skladba jídelního lístku je v kompetenci odpovědného zaměstnance, většinou vedoucí školní jídelny. Ta nese odpovědnost za vhodnost podávaných jídel pro danou věkovou kategorii strávníků (děti, žáci a studenti).

 

Brynzové halušky pro nás nejsou typickým jídlem, většina dětí v mateřské škole se s tímto pokrmem setkává poprvé. Brynza je chuťově výrazná (rovněž jako plísňové sýry či hermelín), pokrm by měl být dále doplněn slaninou (možná varianta se zelím a slaninou případně uzeným masem). Takto připravený pokrm není pro děti mateřské školy vhodný.

 

Halušky jsou však výborná příloha, připravená z krupičky či brambor, případně je možné nahradit brynzu tvarohem či sýrem.

 

Podávat zeleninový salát k haluškám není typické.

 

Úlohou školního stravování je naučit děti, žáky a studenty konzumaci nových jídel, seznámit je s kulinářskými specialitami jiných národů. Shodou okolností jsem byla pozvána na prezentaci slovenské kuchyně do jedné z našich základních škol, jejíž součástí je i škola mateřská. Brynzová polévka byla součástí menu, halušky byly podávány jako příloha. Děti byly o původu jídla informovány, na konzumaci nových chutí byly připraveny a neznámá jídla byla dětmi přijata.

 

Petronila Gleichová

ÚMČ Praha 6