Jaký vliv má pro zdravé lidí dlouhodobé přijímání potravin bez lepku nebo laktózy?

Dobrý den!
V obchodech se stále více setkávám se zbožím označeném – bez lepku, bez laktózy. U nás v obchodě už ani nemají salám, který by bez lepku nebyl. Ekvivalent pro normálně zdravé lidi s lepkem nebo s laktózou se hledá jen těžko, někdy i beznadějně. Proto by mne zajímalo, jaký vliv má pro zdravé lidí dlouhodobé přijímání potravin bez lepku nebo laktózy.
P.L.

Dobrý den. Je dobře, že v obchodech nyní nacházíme již častěji potraviny bez lepku a bez laktózy. Bezlepkovou dietu musí dodržovat lidé, kteří mají alergii na lepek nebo mají autoimunitní onemocnění (celiakii, Duhringovu chorobu, glutenovou ataxii) nebo tzv. neceliakální glutenovou senzitivitu. Těchto lidí je v naší populaci odhadem 1- 2 %, možná i trochu více (přesné statistiky u nás schází). Pokud tito lidé mají jinak pestrý a vyvážený jídelníček, dostatečně konzumují bezlepkové obiloviny nebo tzv. pseudoobiloviny, nedostávají se do nutričních deficitů. Lidí s intoleranci mléčného cukru je ještě více, v Evropě se uvádí výskyt u 5-17% populace. Laktóza je přirozeně se vyskytující cukr obsažený v mléku a mléčných výrobcích. Pokud lidé s deficitem enzymu laktázy, který štěpí mléčný cukr laktózu, konzumují bezlaktózové mléko či mléčné výrobky, snižuje se u nich pravděpodobnost nedostatečného příjmu vápníku, který je právě v této komoditě potravin nejvíce zastoupen. Nyní konkrétně k Vašemu dotazu. Základem konzumace potravin pro „zdravé lidi“ (jak uvádíte), je dostatečně pestrý jídelníček, kde nehovoříme o zdravých či nezdravých potravinách, ale o jejich množství. I u „ zdravých lidí“ tak platí to, co bylo výše řečeno pro lidi s výše uvedenými nemocemi. Potraviny bez lepku či bez laktózy jsou rozhodně určeny i pro tzv. zdravou populaci. Pro zdravou populaci však tyto potraviny nemají žádné další přednosti tak, jak je tomu pro lidi s nemocí. Většinou si pouze trochu připlatíte.
 
MUDr.Petr Tláskal, CSc.