Jaké jsou normy na vzdělání pracovníků školní jídelny

Dobrý den,
jsou nějaké normy na vzdělání, odbornost apod. pracovníků školní jídelny – výdejny. Pokud ano, z jakých ustanovení to vyplývá.

Předem děkuji za odpověď.

Pro tuto činnost, která je v katalogu prací zařazena do činností obchodního provozu, je přiřazena kuchařce v druhé, třetí, čtvrté platové třídě. Zařazení do platových tříd se odvíjí podle nejnáročnější práce, kterou zaměstnavatel po zaměstnanci požaduje, nejedná se pouze o samotný výdej pokrmů, ale i další práce související. Pro samotnou činnost „ pomocné“ nebo „zaučené“ kuchařky ve výdejně pokrmů postačuje i základní vzdělání, zaučení, popřípadě výuční list. Vše záleží na tom, jaké konkrétní práce zaměstnanec vykonává. Pokud se bude jednat o obsluhu programových strojů nebo porcování  hotových výrobků, bude činnost ve třídě vyšší , ale současně i požadováno vyučení v oboru. Pokud se bude jednat převážně o sběr, mytí nádobí, výdej pokrmů bude pracovník zařazen v nižší platové třídě. Záleží na zaměstnavateli jaké stanoví  podmínky pro konkrétní činnosti.

 

Obecné podmínky dalšího vzdělávání pro všechny pracovníky stanoví zákoník práce, pro pracovníky v potravinářství také speciální podmínky a ty jsou zdravotní průkaz potravináře a znalosti v ochraně veřejného zdraví.

 

Olga Johanidesová