Poradna - Hygiena potravin

Jak expedovat vařená vejce?

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli se mají vařená vejce např. k čočce na kyselo expedovat do výdejen nevyloupaná. Děkuji

Jak asi tazatelka ví, žádný předpis ani doporučení tuto specifickou otázku neřeší. Podle mého názoru jsou vařená vejce součástí pokrmu a pokrm by měl být expedován v dokončené podobě. Loupání skořápky uvařeného vejce je součástí technologického postupu, proto tento úkon by měl proběhnout ve vařící školní jídelně. Pro expedici vařených vajec ve skořápce do školní jídelny – výdejny neshledávám žádné důvody.

 

Loupaní uvařených vajec je nutno považovat za úkon čisté přípravy a je nezbytné provádět v prostředí, které zaručuje že povrch již oloupaných vajec nebude kontaminován žádným způsobem, např. z plochy pracovního stolu z kuchyňského nádobí, náčiní, transportní nádoby ale především z rukou nebo pracovního oděvu kuchařky. Další podmínky pro osobní a provozní hygienu při poskytování stravovacích služeb podrobně ukládají § 49 a § 50 vyhlášky č. 137/204 Sb. v platném znění.

 

MVDr. P. Otoupal, CSc.