Poradna - Školní stravování

Jak často by měly děti v MŠ mít mléčné výrobky?

Dobry den, zajímalo by mě jestli je nějaké doporučení jak často by měly děti v ms mít mléčné výrobky. Dale jestli je v pořádku k obědu špagety s kečupem a sýrem. Děkuji.

Školní stravování se řídí výživovými normami, které jsou součástí vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů. Povinnost organizace je sledovat a pravidelně vyhodnocovat průměrnou spotřebu vybraných druhů potravin, mezi něž mimo jiné patří i mléčné výrobky. Spotřeba potravin odpovídá měsíčnímu průměru s přípustnou tolerancí +/- 25%. (Sleduje se spotřeba: masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, tuků, cukrů, zeleniny, ovoce, brambor a luštěnin).
 

Na druhý dotaz není jednoznačná odpověď, jelikož neznám další souvislosti. Odpovídám tedy velmi obecně. Pokud se použijí kvalitní suroviny, hlavní jídlo se doplní vhodnou polévkou a vhodnými doplňkovými jídly (přesnídávka, svačina) a pokud se tento druh pokrmu neobjevuje v jídelních lístcích příliš často, může být podáván i dětem v mateřské škole.

 

Odpovídala: Bc. Jana Bradová