Jak by zdravý člověk měl jíst?

Dobrý den,

ráda bych znala váš názor na rozložení živin v jídle. Údajně je správné jíst sacharidy, bílkovina a tuky nejlépe společně – tzn. např cereálie s mlékem, ale pak je tady dělená strava, která naopak prohlašuje, že trávení těchto živin společně je náročné (např. jejich různá doba odchodu z žaludku). Jak by tedy zdravý člověk měl jíst? Jsou to diametrálně odlišné názory.

Děkuji za odpověď

Dobrý den,
velká většina potravin jako takových obsahuje všechny tři základní živiny najednou. Například bílý jogurt obsahuje ve 100 g zhruba 3 g bílkovin, 3 g tuků a 4 g sacharidů (zbytek do 100 g tvoří voda).  Pečivo má na 100 zhruba 7 g bílkovin, 2 g tuků a přibližně 58 g sacharidů. Z toho je patrné, že striktně vzato není ani technicky možné jednotlivé živiny od sebe oddělit (výjimkou je olej, který ze 100 procent tukem a cukr, jež tvoří ze 100 procent sacharidy).

 

Dělená strava se neopírá o klasickou medicínu, jedná se o nevědecké teorie, které můžou být i zdravotně rizikové. Pokud například bude někdo jíst převážně potraviny sacharidového typu – navíc třeba s vysokým glykemickým indexem – může časté zvyšování hladiny krevního cukru vést ke vzniku diabetu a srdečně cévních chorob.
Příkladem můžou být vámi zmiňované cereálie – pokud je někdo v rámci dělené stravy zkombinuje jen s ovocem nebo džusem, dojde po jejich snědení k hyperglykemii (pokud to dotyčný provozuje často, tak nutí slinivku břišní k vyplavování velkého množství inzulínu a obezita, případně diabetes jsou logickým následkem). Pokud však cereálie zkombinujete s jogurtem, tvarohem nebo mlékem, přítomné bílkoviny a troška tuku sníží glykemickou výslednici po jídle a člověk je déle sytější a jeho glykemické křivka bez extrémních hodnot zdravější.

 

S pozdravem
MUDr. Václava Kunová