Výživa obecně

Intolerance na potraviny a nové diagnostické symptomy

Jednou z nejúčinnějších biologických substancí v potravinách je histamin. Tato substance způsobuje alergická onemocnění jako je senná rýma a astma. Také ovlivňuje kardiovaskulární systém, a to někdy až do šoku a k značným bolením hlavy, migrénám se zvracením a průjmy.

Histamin se tvoří v organismu a uchovává se v něm. Ovšem do organismu se také dostává s potravinami. Pro jeho metabolismus z potravin je důležitý enzym diamin oxidasa (DAO) a většinou působí okamžitě.

Zjištění intolerance organismu na histamin se proto provádí stanovením jeho aktivity. Zdá se, že zjištění aktivity tohoto enzymu může pomoci v případě nejasných symptomů podobných alergiím. Pro podporu této terapie byl enzym izolován z vepřových ledvin a přidává se do nových dietních potravin. Klinické studie ukazují na okamžitou redukci symptomů u pacientů trpících intolerancí na histamin.

Podle:
Missbichler A, Pfisterer M, Pittner F, Mayer J
The abstract book of Vitamins 2006 „Health Ingredients Metabolism Analysis“, str. 30
Pardubice 11.–13. 9. 2006, str. 216