Encyklopedie výživy

Cuketa

Cuketa je jednoletá rostlina z čeledi tykvovitých. I v rámci zeleniny má velmi nízkou energetickou hodnotu, což je dáno nízkým obsahem sacharidů. Poskytuje zároveň 30 mg vápníku a 16 mg vitaminu C v každách 100 gramech. Není to sice závratně mnoho, ale vzhledem k tomu, že jí lze sníst větší množství, může tento zdroj významně přispět k denní bilanci.

Cuketu lze použít jako základ omelet s vejcem, připravovat polévky nebo péci v troubě společně s ostatními druhy zeleniny. Lze ji také nasucho ogrilovat a poté potřít směsí z olivového oleje, česneku, citronové šťávy a čerstvých bylinek.

Cuketa obsahuje 77 kJ, 1.6 bílkovin, 0.4 g tuků a 2.1 g sacharidů ve 100 g.

Kun

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ