Encyklopedie výživy

Bulgur

vyčištěné zrno pšenice se po termickém ošetření párou vysuší, pak se hrubě drtí a třídí, obal zrna (otruby) je odstraněn. Název potraviny pochází z arabštiny a v překladu znamená „uvařený“. Pšeničný bulgur se může také použít jen po namočení ve studené vodě, lépe jej však povařit doměkka a použít místo rýže k přípravě orientálního pokrmu pilaf. V hlavních pokrmech české kuchyně se hodí jako příloha místo rýže nebo těstovin, doporučuje se i jako hlavní součást zeleninového salátu tabouleh. Bulgur je jednou ze základních potravin na Blízkém východě, Střední Asii, severní Africe a v Indii. Z výživového hlediska lze ocenit jeho příznivý glykemický index, který je nižší než u podobně zpracovaného a známějšího kuskusu. Nutriční hodnoty uváděné na obale výrobku jsou pro 100 g potraviny: energie v kJ 1512, bílkoviny 12,5 g, tuky 1 g, sacharidy 78,1 g. Vařením se trojnásobně zvětší objem bulguru a nutriční hodnoty na 100 g uvařeného produktu jsou 3 x nižší.

(Ot)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ