Encyklopedie výživy

Brokolice

Brokolice je rostlina z čeledi brukvovitých. Nejenže obsahuje dvojnásobek vitaminu C než citrusy, ale sdružuje v sobě mnoho dalších pozitivních látek – antioxidanty, dokonce i silně protirakovinné látky (zejména sulforafan). Má-li je organismus k dispozici, snadněji se zbavuje veškerých škodlivin. Brokolice je navíc výborným zdrojem vlákniny a jódu, který udržuje v chodu správnou funkci štítné žlázy.

Brokolice by se měla vařit jen krátce, nejlépe v páře, aby neztratila své cenné vitaminy a minerální látky. Výborně chutná uvařená brokolice politá trochou panenského olivového oleje a čerstvě strouhaným parmezánem.

100 g brokolice dodává 138 kJ, 4.4 g bílkovin, 0.9 g tuků a 2.9 g sacharidů.

Kun

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ