Výživa obecně

Biologicky aktivní složky ve vinných hroznech

Autoři se zabývali studiem složení bobulí hroznového vína, především semen, oleje a matolin. Zjistili, že matoliny obsahují biologicky aktivní substance – polyfenoly, vitamin A a vitamin E. Mnoho fenolických složek může fungovat jako antioxidant. Fenolické složky představují velmi důležitou skupinu živin v rostlinné říši a tvoří část potravin a krmiv. O přítomném trans-resveratrolu bylo prokázáno, že inhibuje nebo retarduje určitou skupinu onemocnění zvířat , a to včetně kardiovaskulárního onemocnění a karcinomu zvířat. Způsobuje lepší resistenci vůči stresům.

Semena obsahují 40 % vlákniny, 16 % esenciálního oleje, 11 % bílkoviny, 7 % fenolických substancí, např. taniny, cukr, minerální látky, tokoferoly a další složky. Složení oleje semen záleží jednak na odrůdě, jednak na podmínkách pěstování. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin tvoří ze 75 % kyselina linolová, dále kyselina olejová a vitamin E.

Podle:
Lachman J., Hejtmánková A. , Hejtmánková K.
Sborník z konference International Nutrition & Diagnostics (INDC) 2011, 45.