Encyklopedie výživy

Atkinsova dieta

Dieta určená k redukci hmotnosti založená na striktním omezení příjmu sacharidů.

Omezením příjmu sacharidů se výrazně tlumí vyplavování hormonu inzulínu do krve. Inzulín má na svědomí zvýšenou tvorbu tukové tkáně, zejména tehdy, když je jeho hladina chronicky zvýšená. Doktor Atkins doporučoval jíst potraviny, které mají nulový nebo minimální obsah sacharidů, zatímco velké množství takzvaných zdravých potravin je tabu. Zpočátku je nutno zapomenout i na ovoce a konzumaci potravin rostlinného původu zredukovat pouze na zeleninu. Mezi povolené potraviny patří maso, ryby, dary moře, sýry, tuky, malé množství ořechů a regulované množství zeleniny (zpočátku hlavně listové). Naopak zakázáno je jíst sladkosti a vše, co obsahuje cukr, chléb, těstoviny, rýži a veškeré další obiloviny a brambory.

Při této dietě není problém hlad ani chuť k jídlu. Hmotnost jde dolů celkem rychle (ale úbytek na váze je dán velkou ztrátou vody, z menší části tuku).

Atkinsova dieta má však celou řadu úskalí. Ve své podstatě je totiž dietou aterogenní a karcinogenní (zvyšuje pravděpodobnost vzniku aterosklerózy a nádorových nemocí). Neposkytuje dostatek ochranných látek rostlinného původu. Po určité době je chuťově velmi fádní. Může provokovat žlučníkové obtíže, většina lidí pociťuje silnou únavu. Jakmile se po této dietě člověk vrátí ke zdravé, nízkotučné stravě, váha opět stoupne. V současné době má dieta již celou řadu modifikací.

(Kun)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ