Výživa obecně

Anthokyany v granátovém jablku

Anthokyany jsou účinné antioxidanty, a proto jsou výrobky s vysokým obsahem těchto látek velmi populární. Jejich hlavními zdroji jsou borůvky, ostružiny, jahody, černý rybíz a granátové jablko.

Granátové jablko, resp. jeho šťáva je hlavním zdrojem anthokyanů, proto se na celém světě extensivně tato rostlina kultivuje na jejich vysoký obsah. Užívá se pak k výrobě šťávy.

V granátovém jablku bylo nově vypracovanou metodou zjištěno 6 anthokyanů: delphinidin 3,5-diglukosid, kyanidin 3,5-diglukosid, delphinidin 3-glukosid, pelargonidin 3,5-diglukosid, kyanidin 3-glukosid a pelargonidin 3-glukosid.

Podle:
Perati P., De Borba B., Mohindra D., Rohrer J.
Sborník z konference 12. International Nutrition & Diagnostics Conference, 86