Encyklopedie výživy

Kolostrum

Kolostrum
Autor hesla: MUDr. Petr Tláskal

Kolostrum je mateřské mléko, které se tvoří již v poslední třetině těhotenství a v prvních dnech po porodu. Mezi prvním až druhým týdnem po porodu je to již mléko přechodné, které je po dvou týdnech kojení nahrazeno mlékem zralým. Zralé mateřské mléko má matka až do 7 měsíce po porodu dítěte a následně se tvoří mléko, které je svým složením dále odlišné.

Kolostrum je oproti zralému mléku chudší na přítomnost tuku i sacharidů, tím i celkové energie. Je však bohatší na bílkovinu a minerální látky. Je bohaté na protilátky, zvláště na sekreční imunoglobulin A, což dítě lépe chrání před infekcí. Kolostrum pomáhá usídlení žádoucí střevní mikroflóry v trávicím traktu dítěte. Pomáhá uhradit potřeby výživy dítěte bezprostředně po porodu. Do doby porodu bylo dítě živeno cestou: matka – pupečník – placenta – plod. Fáze adaptace na nové životní podmínky po narození a další potřeby výživy dítěte pro jeho růst a vývoj, tak přirozeně splývají se změnami složení mateřského mléka v průběhu pokračujícího kojení.

 

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ