Encyklopedie výživy

Tukožroutské polévka

Patří mezi nevědecké teorie, které mají vést k redukci váhy. Podle této teorie je zelí ideální potravinou pro hubnutí. Obsahuje balastní látky (tím je míněna vláknina), nasytí a brání pocitu hladu. Účinně prý nastartuje látkovou výměnu. Jedná se o krátkodobou dietu. Při této dietě musíte z jídelníčku zcela vyřadit chléb a bílé pečivo, slazené nápoje, alkohol, tučné maso, luštěniny. Polévka sestává z bílého zelí, cibule, papriky, rajčat, česneku, řapíkatého celeru, petrželky, soli a pepře.

Polévka by se měla jíst každý den, v jakémkoli množství. První den k polévce během dne ovoce, druhý den se smí jeden brambor, třetí den ovoce, čtvrtý den 3 banány a 2 sklenice nízkotučného mléka, pátý den 200-300 g vařeného hovězího masa, šestý den 2 hovězí steaky a sedmý den 150 g rýže natural.

Pozitiva:
Řada lidí možná sní za týden diety více zeleniny než za celý svůj dosavadní život. Dieta dodává hodně vlákniny, vitaminu C a dalších antioxidantů zastoupených v zelenině.

Negativa:
V dietě převažují sacharidy nad bílkovinami. Bílkovin a vápníku je velmi málo. Efekt je dán silným odvodněním organismu. Významné zastoupení nadýmavé zeleniny znemožňuje účast na společenských akcích. Po skončení diety je jo-jo efekt téměř zaručen. Není možno aplikovat déle než týden, poté by docházelo k úbytku svalové hmoty.

(Kun)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ