Encyklopedie výživy

Kampylobakterióza

V současné době je v ČR nejčastějším hlášeným infekčním onemocnění alimentárního původu kampylobakterióza, která je rozšířena ve všech částech světa. Původcem nákazy je bakterie Kampylobakter (Campylobacter jejuni) je běžně přítomen v zažívacím traktu drůbeže i volně žijících ptáků (bažantů, vrabců, holubů). Nejčastěji se vyskytuje v syrovém drůbežím mase, méně často v mase hovězím; riziková jsou i drůbeží játra, občas i nepasterované mléko.

Zvýšené riziko vzniku infekce je aktuální zejména při nízké hygienické úrovni manipulace se syrovou drůbeží v domácnostech i v provozech společného stravování. Jde např. o skladování chlazené drůbeže v chladničce společně s ostatními potravinami určenými k přímé spotřebě a dále při křížové kontaminaci pracovních ploch a kuchyňského náčiní. Důkladné povaření nebo zahřátí masa, případně pasterace mléka tento mikroorganismus zničí. O důkladné prohřátí je třeba dbát i při úpravě kuřecího masa na grilu.

Nemoc může být vyvolána již malou dávkou bakterií. Jde o akutní bakteriální střevní onemocnění, které je charakterizováno průjmem, bolestmi břicha, horečkou, nevolností a zvracením, bolesti v břiše jsou doprovázeny kolikami a intenzivními průjmy, které mohou být i s příměsí krve. Onemocnění trvá obvykle 4 – 7 dnů, někdy však až 10 dnů.

V době zdánlivého ukončení může dojít k recidivě. Onemocnění má těžší průběh u dospělých než u dětí. Kampylobakter je vylučován ve stolici po celou dobu onemocnění, ale i několik týdnů po odeznění nemoci.

(Ot)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ